A szarvasmarha - táplálkozása, szaporodása és haszna

A szarvasmarha - táplálkozása, szaporodása és haszna

 

Kezdjük egy kis ismétléssel a szavasmarháról!

... és ami kimaradt az utolsó órából:

A szarvarmarha táplálkozása:

Legeléskor a fűcsomót érdes nyelvével körülnyalábolja; alsó metszőfgoaival felső ínyéhez szorítja, s egy gyors fejrántással letépi. A füvet csak nyagyjából rágja meg, majd lenyeli. Gyomra négykamrás összetett gyomor - egy nagyon jó ábrát találtam róla nektek!

A lenyelt falat útja: először a tág üregű bendőbe, onnan a recés gyomorba kerül. Itt kicsi gombócokba formálódik, s mikor az állat pihen, visszakérődzi (visszaböfögi). A szájába visszakerült táplálékot jól megrágja és nyállal összekeveri. Ez a folyamat a kérődzés. A másodszor megrágott, pépessé vált táplálék a nyelőcsövön át a százrétű, majd az oltógyomorba jut. Innen a hosszú bélcstornában folytatja útját.

 Mostmár meg tudod oldani a következő feladatot is:

A helyes sorrendet írd le a füzetedbe!

 .. és az állat testén belül így halad:

A szarvasmarha szaporodása:

A szarvasmarha évente egy, ritkán két borjat ellik. A borjak fejlettem jönnek a világra, Néhány óra mülva már lábra állnak, anyjuk emlőjéből, a tőgyből szopnak, és követik anyjukat.

A szarvasmarha hasznosítása:

Keresd meg az ábrán a szövegben lévő termékeket!

A szarvasmarha haszna,gazdasági jelentősége szinte felmérhetetlen. A tej, a tejtermékek, a hús nélkülözhetetlen emberi  táplálék. Bőréből ipari és ruházati cikkek készülnek. Tülkéből dísztárgyakat, csontjáből enyvet, csintlisztet, faggyújából szappant, kenőanyagot állítanak elő. Igavonó erejét ma már ritkábban használjuk, de trágyája még ma is nélkülözhetetlen a talajműveléshez.

Feladat: Mi-miből készül? - készíts jegyzetet a füzetedbe!
Házi feladat: - ha egyedül nem tudod megoldani, keress meg, örömmel fogok segíteni :)
1. Nézz utána, hogy miért volt fontos (miért alakulhatott ki) a vadon élő állatoknál a kérődzés?
2. Mit jelent a pasztötizálás, miért fontos?
Projekt munka - erre van egy egész heted!
Figyeld meg az ablakotok előtt vagy a kertetekben tanyázó madarakat! Azonosítsd a madárfajokat! Készíts grafikont arról, hogy melyik fajt milyen gyakran látod!