Állatok a ház körül

A  ház körül élő állatok közös jellemzője, hogy közismertek, az ember közvetlen környezetében élnek. A falusi utcák, kertek, gazdasági épületek környékén éppúgy megtalálhatók, mint a városok kőrengetegeiben...

A házi veréb      

Képtalálatok a következőre: házi veréb

Kis testű madár. Gömbölyded teste alig 15cm. Tollazatában a hasoldalon a világosszürke, a hátoldalon a barna szín dominál. Szárnyát és a hím farkát fekete sávok, foltok díszítik. 

Kicsi szárnyával csak rövid távra és nagy surrogással repül. Fő mozgásszerve a szökdécselő láb. mellyel a talajon páros lábbal ugrál.

Tipikus mindenevő. Erős, kúp alakú csőre magvak, rovarok, konyhai hulladék felszedésére és aprítására egyaránt használható.

Igen hevenyészett fészket épít vagy elfoglalja más madarak építményét. Fészke belül puha, tollakkal bélelt, melybe 4-6 apró foltos tojást tojik. A kikelő fiókák csupaszok és gyámoltalanok, több hetig a fészekben maradnak. Fészeklakók. Évente 3 ivadéknemzedéket is nevel.  Egész évben velünk maradnak - állandó madarak.

Az emberek a civakodó, lármázó verébnépet gyakran elhessegetik. Az állatok küllemén, viselkedésén, természetén kívül ennek gazdasági oka is van. A verebek megdézsmálják az érő gabonát, napraforgót, rákapnak a kertek gyümölcseire, lopják a baromfi elől az eleséget.

A füsti fecske

Képtalálatok a következőre: füsti fecske

Kis testű énekes madár. Karcsú, áramvonalas teste nem éri el a 20cm-t. Testhez simuló tollazata a hasoldalon piszkosfehér, hátán fénylő kékesfekete, homloka, torka gesztenyebarna. Szárnytollai nagyok, farktollai villásak.

Rövid, gyenge lábát inkább kapaszkodásra, mint járásra használja. A földre szinte csak akkor száll le, amikor a fészeképítéshez anyagot gyűjt. A fecskék igazi életeleme a repülés. Széles, erős mellük, hosszú szárnyuk segítségével nagy sebességgel hasítják a levegőt. Jól fejlett, erős farktollaik csodálatos stabilitást és fordulékonyságot biztosítanak a madárnak.

Csőre rövid, háromszög alakú és hegyes. Mivel a tövénél sokkal szélesebb és a madár szeméig hasított, így óriásira nyitható. Ezzel könnyedén kapja el a repülő rovarokat. Elsősorban legyekre, szúnyogokra és lepkékre vadászik.

A fészeképítés mestere. fészke belül puha, tollakkal bélelt, melybe 4-6 apró foltos tojást tojik. A kikelő fiókák csupaszok és gyámoltalanok, több hetig a fészekben maradnak. Fészeklakók. Évente két ivadéknemzedéket nevel fel. Augusztusra fecskék második költésének fiókái is megerősödnek annyira, hogy készülhetnek a nagy útra. Ilyenkor nagy tömegekben, tömött sorokban ülnek az ágakon, tetőkön vezetékeken. Egy őszi napon aztán felkerekednek, s a telet meleg vidéken, Afrika középső és déli tájain töltik. Költöző madarak. Rengeteg ház körül kellemetlenkedő rovart pusztítanak el, áprilisi visszatérésük örömteli esemény.

Feladat:
Hazánkban három fecskefaj él - hogy nevzzük őket? Miről ismerhetőek fel - írjd le a jellemzőiket a füzetedbe!

A széncinege - a tavasz hírnöke

Képtalálatok a következőre: széncinege  Képtalálatok a következőre: széncinege 

A széncinege az egyik legismertebb és legkedveltebb állandó madarunk. Télen mindenütt látható és hallható, kora tavasszal "nyitnikék, nyitnikék" énekével a tél múlását jelzi. Veréb nagyságú, színpompás védett madár. Tollazata felül olajzöld, hasán kénsárga. Fején és nyakán fekete a tollazat, amely a hasán sávban folytatódik. Arcfoltja fehér.

Ritkán látni ezeket a madarakat pihenni. Vékony, erős lábukkal szünet nélkül mozognak. Ügyesen szökdelnek. Étlapján főleg különböző rovarok és lárváik szerepelnek, amiket a növények ágairól szedeget. A nagyobb táplálékdarabokat karmos lábával a fákhoz szorítja, erős, hegyes csőrével feldarabolja. Télen főleg olajos magvakat fogyaszt. Odúban fészkel. Fészekaja 8-10 tojásból áll. A fészeklakó fiókák felnevelésében mindkét szülő részt vesz.

Házi légy

 Képtalálatok a következőre: fly

A házi légy egy olyan rovar, ami mindenütt megtalálható, ahol ember él. Különösen kedveli a szemétdombok, istállók, trágyadombok környékét. Mindenre rászáll, ezért fertőzések forrása lehet.

Teste fejre, torra és portohra tagolódik, és három pár ízelt lába van. Kitűnően repül, pedig csak egy pár hártyás szárnya van.  Nemcsak kiválóan repül, hanem nagy szemével minden irányban jól lát, fejét is képes mozgatni. Rövid csápjai szaglószervek. Csak folyékony táplálékot képes felszívni. Szájszerve a szívóka, ezen keresztül nyálat csepegtet az ételre. A kitinszőrökkel borított testére, lábára sok szennyeződés tapad. A legsimább felületen is biztonságosan mászik, anélkül, hogy leesne, mert az ízelt lábak végén egy pár karom és közötte tapadókorong van. 

A házi légy gyorsan szaporodik. Trágyába, hulladékba 1000-2000 petét rak. A lárvák (nyüvek) a rothadó anyaggal táplálkoznak, majd bebábozódnak. A bábállapot nyolc napig tart. A kifejlett légy már két nap múlva ivarérett, peterakásra képes. A légy fejlődése teljes átalakulás.

Így lesz kukacból légy- teljes átalakulás

Maggot to Fly Transformation from Ammonite Films on Vimeo.

Házi feladat:
1. Írj lexikont a füzetedbe a számodra új fogalmakból! (ha minden szót ismertél, akkor azokból a szavakból alkoss lexikont, amelyekről úgy gondolod, hogy újak lehettek a többiek számára) - minimum 5 szó magyarázattal együtt! 
2. Mi lehet az a madárvédelem? - kutakodj és foglald össze maximum 5 mondatban, hogy Te mit tehetsz a madarak védelmének érdekében!
3. Szorgalmi: készíts LearningApps feladatot a házi légyről! - ehhez regisztrálnod kell és a feladatod linkjét bemásolni a házi feladat mappádba.