A föld élővilága

A föld élővilága

 

Sziasztok!

A következő hetekben a Föld élővilágáról fogunk tanulni, amit csoportokban fogtok feldolgozni ( a csoportbeosztás részleteit a tanulj.. oldalon találjátok).

Minden csoportnak 1-1 éghajlati öv növény- és állatvilágát kell feldolgoznia a teljesség igényével úgy, hogy a többi csoport tanulni tudjon belőle. Erre a feladatra két tanóra áll rendelkezésetekre, ami azt jelenti, hogy a kész munkáitokat április 23. éjfélig küldhetitek el. Kérnék mindenkit, hogy ne hagyjátok az utolsó pillanatra, mert ez egy komplex feladat, ami sok kutatómunkával jár együtt.

A beadandó munkának tartalmaznia kell leírást, képeket - a hozzájuk tartozó magyarázattal (Google, Pinterest, saját képek, stb), lehet benne rövidebb videó (a youtube, videa, stb jó baratunk), készítsetek a témához kapcsolódó feladatokat ( pl. a LearningApps segíthet ebben), egy rövid tesztet az átadott tudásanyag ellenőrzéséhez, valamint egy kislexikont, (amiben szerepelnek az általatok ismeretlennek vélt szavak magyarázattal együtt).

Minden munkát feltöltök ide a blogra és az általatok elkészített tananyagokból fogtok tanulni egész májusban.

Kérnék mindenkit, hogy olyan munkát adjon be, ami érdekes, leköti a többiek figyelmét, felkelti az érdeklődésüket, színes, érdekes, esetenként elgondolkodtató. A tankönyv jól használható (letölthető a netről), továbbá a mozaweb most ingyenes és jó ötleteket meríthettek belőle, de használjátok szabadon az internetet, szárnyaljatok, kápráztassatok el! :)

Ha bárhol elakadtok, keressetek nyugodtan, itt leszek nektek és segítek bármikor, bármiben!

- Jó munkát és kellemes szünetet mindenkinek! - 

A Föld növényzeti övei

Bolygónkon földrajzi, éghajlati és ezzel összefüggésben növényzeti övezetesség figyelhető meg.

A Földön a szélességi köröknek megfelelően éghajlati övezetek, azokon belül pedig éghajlati övek alakulnak ki.  Az egyes területek élővilága az éghajlatnak megfelelően alakult ki. A hasonló hőmérsékleti és csapadékviszonyokhoz, vagyis hasonló környezeti feltételekhez alkalmazkodó élőlények társulásaiból nagyobb egységek, társuláscsoportok, úgynevezett biomok alakulnak ki.

biomok egész kontinenseken végighúzódó, az éghajlati öveknek megfelelően elhelyezkedő nagyobb társuláscsoportok.

Már korábban is tanultunk a biomokról. A társuláscsoportok együttesen a Föld bioszféráját hozzák létre.

bioszféra a földi élet színtere: a szárazföldek, a levegő, a vizek, vagyis minden olyan terület, ahol élőlények találhatók.

Feladat: Kérlek, tölts el pát percet az alábbi képek tanulmányozásával és figyeld meg, hogy miként változik az élővilág a földrajzi szélesség és az éghajlat függvényében!?