A valódi mérsékelt öv növény- és állatvilága

A valódi mérsékelt övezet növény és állatvilága

01.2. Mérsékelt övezet: szélsőségek - Földrajz

PPT - LoószImola, MaccabiLea, NagyRebeka

PPT -  KordaDávid, JurcaNándor, azért nem linkelem be, mert elnézték a témakört - a trópusi füves puszták élővilága a szavannákhoz tartozik, oda be is linkeltem!

A valódi mérsékelt öv a mérsékelt övek egyik fajtája mely több éghajlatot az ő csoportjába sorolunk ezek közé tartozik:

  • A száraz kontinentális éghajlat
  • A nedves kontinentális éghajlat
  • Az óceáni éghajlat
  • És a mérsékelt övezeti sivatagi éghajlat

Haladjunk a Földközi tengertől észak felé: hamarosan egyre ismerősebb lesz a táj,ráismerünk az erdőkre, és a szántóföldek növényeire, a felettünk repülő madarakra.. Ezt az éghajlatot a saját tapasztalataink alapján is tudjuk jellemezni.

A növények és állatok életének ritmusát az élesen elkülönülő négy évszak alakítja.

A valódi mérsékelt öv csapadékosabb területein a hazai élővilágra is jellemző lombhullató erdőkkel, tölgyesekkel és bükkösökkel találkozunk. A szárazföldek belseje felé haladva az erdőségek helyén kisebb-nagyobb erdőfoltokkal tarkított ligetes vidék következik, majd a táj kinyílik, és megjelennek a végtelen füves puszták.

Alkalmazkodás az évszakokhoz

 A fák tavasztól őszig elegendő csapadékhoz és fényhez jutnak. A nagy felületű vékony levelek élénk fotoszintézist tesznek lehetővé. Őszre megérnek a termések, a fák lombja megsárgul. Az élőlények felkészülnek a 3–5 hónapig tartó fagyos télre. A tél egyben viszonylagos szárazságot is jelent, mivel a fagyos talajból, a hóból a víz felvétele lehetetlen. A fák és a cserjék úgy védekeznek, hogy lehullatják a leveleiket. Az egynyári növényeknek csak a magjai telelnek vagy a földalatti raktározó szervekben; hagyma, gyöktörzs, karógyökér, stb) halmozzák fel a tápanyagokat. Föld feletti hajtásuk virágzás és termésképzés után elpusztul, de a következő tavasszal ismét kihajtanak, mert az elraktározott tápanyagok ezt lehetővé teszik. Az állatok is felkészülnek a télre. A rovarok egy része a fák kérge alatt, sziklahasadékokban, föld alatt tetszhalott állapotban, nagyon lelassult anyagcserével telel át. A vonuló madarak délebbre húzódnak, és majd csak következő tavasszal térnek vissza. Az emlősök tömött bundát növesztenek, bőrük alatt vastag zsírpárna védi őket a hidegtől. Vannak olyan emlősállatok is, amelyek téli álmot alszanak.

Növényvilág

A száraz kontinentális éghajlathoz a pázsitfüvek alkalmazkodtak a legjobban. A füvekkel benőtt élőhelyek kiterjedése és jelentősége az erdőkéhez hasonló. A füves élőhelyeken ugyan kevesebb fajt találunk, mint az erdei életközösségekben, de az egyes fajok nagyobb számban vannak jelen. A pázsitfüveket nehéz megrágni és megemészteni, fogyasztásuk mégis teljes táplálékláncot tart fenn. A fogyasztásukhoz alkalmazkodott fogazat, valamint a kérődzés teszi lehetővé a nagy testű növényevők tömeges elszaporodását, és ezzel a legelő állatokat fogyasztó ragadozók életben maradását is.

 

 

Feladat: 
A füves pusztákat minden földrészen más-más névvel illetik. Mi a nevük Eurázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában?