Az időjárás - Veszélyes időjárási jelenségek

Veszélyes időjárási jelenségek

ÚJ FOGALMAK

  • veszélyes időjárási helyzet,
  • riasztás,
  • zivatar: villámlással és mennydörgéssel kísért heves zápor
  • villámlás: nagy energiájú, természetes légköri fényjelenség
  • jégeső: a csapadék azon formája, amikor jégdarabok hullnak az égből
  • ónos eső: a téli hónapokra jellemző, és általában az enyhülést kíséri. A lehulló eső azonnal odafagy a még jéghideg talajra, és jégpáncéllá változtatja az úttestet
  • szélvihar: oyan erős légmozgás, amikor a szél ereje 80km/h körüli
  • viharjelzés

Szélvihar, heves zivatar, felhőszakadás, ónos eső, hófúvás, nagy hőség (kánikula) vagy sűrű köd érkezése előtt figyelmeztetik a veszélyeztetett területen élőket, hogy kellő időben fel tudjanak készülni a védekezésre 

 

Köpönyeg

 

Az enyhébb, vagy bizonytalanul bekövetkező, de veszélyes időjárási helyzetekre sárga, a komolyabb károkkal fenyegető időjárásra narancs, a legveszélyesebb és nagy valószínűséggel bekövetkező helyzetekre vörös színű riasztással hívják fel a figyelmünket.

Általában elmondható, hogy veszélyes időjárás esetén ne tartózkodjunk a szabadban.

A villámlással és mennydörgéssel kísért heves záporokat zivatarnak nevezzük  A villám környezetében a levegő több ezer fokra melegszik föl, ezért robbanásszerűen kitágul. Ez idézi elő a villámlást követő mennydörgést . Villámlás esetén húzódjunk vissza zárt épületbe, vagy ha ez nincs a közelben, kerüljük a kiálló tárgyakat!

A zivatarokhoz hasonlóan a nyári hónapokban fordulhatnak elő felhőszakadások is. Ilyenkor egy óra alatt több mint 50 mm csapadék hullhat egy adott területre.

Jégesőben jégdarabok hullnak az égből. A nagyra duzzadt jégszemek olyan gyorsan esnek lefelé, hogy nem olvadnak el földet érésük előtt. Többnyire borsószem nagyságúak, de előfordultak már tojás nagyságúak is. A jégeső legtöbbször kis területen, de óriási pusztítást végez a termesztett növényekben.

 Az ónos eső a téli hónapokra jellemző, és általában az enyhülést kíséri. A lehulló eső azonnal odafagy a még jéghideg talajra, és jégpáncéllá változtatja az úttestet, ami rendkívül veszélyessé teszi a közlekedést.

Az erős szelek, szélviharok néha komoly károkat okozhatnak. Letéphetik a háztetőket, tövestől csavarhatják ki a fákat.

Balatoni viharjelzés | Kaloz.com

Hazánkban gyakoriak a heves viharok a Balatonon, ezért ott viharjelző szolgálat is működik. Amikor olyan erős szél érkezik a tó fölé, amelyik óránként 40 kilométeres sebességgel halad, már veszélyállapot van. Ha még tovább erősödik a szél, akkor viharállapotról beszélünk. A vihar közeledését sárgán villogó, nagy fényszórókkal jelzik, hogy a tó minden pontjáról jól lehessen látni. A viharjelzést komolyan kell venni, a felelőtlen fürdőzésnek sajnos minden évben vannak halálos áldozatai.

Balatoni viharjelzés, mentés, elsősegély | Balatontipp

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS - Másold le a füzetedbe!

Bizonyos időjárási helyzetekben mindenkinek felelősen kell viselkedni saját és embertársainak védelme érdekében. E veszélyes körülmények bekövetkezésére riasztások figyelmeztetnek. Jelentős károkat okozhat a heves zivatarok idején gyakori villámlás, felhőszakadás, jégeső és szélvihar. Sűrű ködben vagy ónos esőben rendkívül veszélyes a közlekedés. A nagyobb tavak mellett vízre szálláskor éppúgy, mint fürdőzés alatt figyelni kell a viharjelzésre.