A vizek és vízpartok növényvilága

A vizek és vízpartok élővilága 

  • Baktériumok
  • Sejtmagvas egysejtúek
  • Planktonok

Biológia 7. Osztály 3. Lecke - Sejtmagvas Egysejtűek - Segítek ...

A víz környezetünk egyik legfontosabb anyaga. Nélküle elképzelhetetlen az élet, hiszen alapvető tápanyaga a növényeknek, az állatoknak és az embernek egyaránt. Szinte mindenütt jelen van környezetünkben, a felszíni patakokon, folyókon, tavakon és tengereken kívül megtalálható a levegőben, a talajban és a felszín alatt húzódó rétegekben is.

Előfordulásuk szerint légköri, felszíni és felszín alatti vizeket különböztetünk meg.

BAKTÉRIUMOK

Mikroszkópos felvétel kólibaktériumról. Az élőlények csoportosítása
1. Kólibaktérium

Az álló- és folyóvizekben óriási számban élnek baktériumok (1. ábra). Ezek sejtjei igen aprók, méretük csak a milliméter ezredrészét éri el. Sejtjeiket a sejthártyán kívül szilárd sejtfal is határolja, sejtplazmájukban nincs sejtmag. E baktériumok legtöbbje lebontó szervezet, amely az elhalt élőlények szerves maradványait hasznosítja. Szennyezett vizekben azonban előfordulhatnak kórokozók is, amelyek akár a strandolók megbetegedését is okozhatják.

PLANKTON, ÁLLATI EGYSEJTŰEK

A tavak, folyók vizében számtalan apró, úszó, lebegő élőlény él. Ezek összessége alkotja a planktont. A plankton élőlényei között vannak olyanok, amelyek fotoszintetizálnak, ezzel növelik a vízben oldott oxigén mennyiségét. Emellett táplálékul szolgálnak a plankton fogyasztó szervezetei számára.

Mikroszkópfelvétel egy papucsállatkáról a részeinek megnevezésével.
2. A papucsállatka testfelépítése

A plankton tagjai közé tartozó papucsállatka olyan kicsi, hogy szabad szemmel nem is látható. Mikroszkópban azonban nemcsak jellegzetes alakját, hanem belső szerkezetét is megfigyelhetjük (2. ábra). Testét egyetlen sejt építi fel. A sejtet kívülről sejthártya határolja, belsejét a sejtplazma tölti ki. A sejtplazmában található a sejtmag. A sejthártya védi, elhatárolja a sejtet a környezetétől. Emellett szerepe van az anyagok felvételében és leadásában. A sejtmag irányítja a sejt anyagcseréjét és működését. A papucsállatka testét sűrűn egymás mellett sorakozó, vékony csillók borítják. A csillók a sejt mozgásszervecskéi, csapkodásukkal halad előre az állat a vízben. A papucsállatka kisebb egysejtűekkel, baktériumokkal táplálkozik. Táplálékát a sejtszájon keresztül veszi fel.

A sejt az élőlények testének legkisebb szerkezeti és működési egysége. Az egysejtűek teste egyetlen sejtből áll.

Az állati egysejtűek közé tartoznak az amőbák. A sejt nyúlványaival, állábakkal mozog. Az állábak lassan mozgathatók, kinyújthatók és visszahúzhatók, így számuk és alakjuk állandóan változik. Az amőbák kisebb egysejtűekkel, baktériumokkal táplálkoznak. Méretük elérheti az 1-2 mm-t..

NÖVÉNYI EGYSEJTŰEK

Az egysejtű zöldmoszatok 3.4. Egysejtű növények | A biológia alapjai tanító- és óvóképzős ...szintén a plankton tagjai. Sejtjüket a sejthártya mellett kívülről még egy vastag, szilárdabb burok, a sejtfal is határolja. Sejtplazmájukban jól láthatók a zöld színtestek is. A zöld színtestekben zajlik a fotoszintézis.

A zöld szemesostoros Egy zöld szemesostoros rajza a részeinek megnevezésével.sejtje hasonlít a zöldmoszatokéhoz, de nincs sejtfala és az ostorával csapkodva úszni is tud (3. ábra). Az úszás irányának kiválasztásában fontos szerepet játszik az ostor közelében levő kicsiny fényérzékelő sejtszervecske, a piros szemfolt, amely lehetővé teszi, hogy a moszat a fény felé mozogjon. Sötét környezetben pedig a papucsállatkához hasonló módon, a sejtszáján keresztül szerves anyagokat, például más élőlények maradványait is képes fogyasztani.

Az egysejtű zöldmoszatok és a zöld szemes­osto­rosok sokkal kisebbek a papucsállatkánál. Méretük mintegy tizedrésze a papucs­állatkáénak. Növényi tápanyagokban gazdag vizekben nagyon elszaporodhatnak.

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS - másold be a füzetedbe

A baktériumoknak nincs sejtmagjuk, a vizekben élő képviselőik többsége lebontó szervezet.

A vizek apró, lebegő élőlényei alkotják a planktont. A plankton tagjai között egy­sejtű élőlények is vannak. A sejt az élőlények testének legkisebb szerkezeti és működési egysége. Az egysejtű zöldmoszatok a plankton termelő szervezetei közé tartoznak. Fotoszintézissel szerves anyagokat és oxigént állítanak elő. A zöld szemesostoros megvilágított helyeken fotoszintetizál, sötétben pedig szerves anyagokkal táplálkozik. A papucsállatkák fogyasztók, szerves anyagokkal táplálkoznak.

Fealadat- válaszolj a füzetedbe
1) Mi a plankton?
2) Sorold fel azokat a sejtalkotókat, amelyek a növényi és az állati egysejtűekre is jellemzőek
3) Nevezd meg a zöldmoszat két sejtalkotóját, amely a papucsállatka sejtjére nem jellemző!