Immunrendszer

Immunrendszer

 

 Ez a videó nagyon jól szemlélteti az immunrendszer lényegét, próbáljátok megérteni, kijegyzetelni - kérdés esetén keresstek nugodtan! - Hétfőn mindenképp átbeszéljük! .. és nyugi,  a folyamat még ennél is bonyolultabb! ;)

PPT - ijesztően részletesnek tűnhet, de megbeszéljük, amit esetleg  nem értetek belőle!

 ... és ahogy Dr House vélekedik a védőoltásokról

Immunizálás:

PPT

Blausen videók - rövidek, lényegre törőek, érthetőek:

 

Immunizálás

 

Vércsoportok

PPT

Blausen video - vérátömlesztés

 Zseniális interaktív játék a vércsoportmeghatározásról, vérátömlesztésről - angol, de meg fogod érteni, ha mással nem akkor állítsd be az automatikus fordítást!

Megváltozhat-e életünk során a vércsoportunk?

Igen, csontvelő átültetésnél!

Az átültetés során a beteg vérképző őssejtjeit elpusztítják, és ezek helyét és feladatát veszik át a donor egészséges őssejtjei. Minél idősebb a donor, annál lassabban veszik át a feladatot a donor őssejtjei, így tovább lesz kitéve a beteg a fertőzéseknek. A kiválasztott donorok többsége 40 év alatti, ennél idősebb donort csak a nagyon ritka HLA típusú beteg esetében aktiválnak. Ha van választási lehetőség, az azonos HLA típusú donorok közül mindig a fiatalabbat választják.

Az őssejtdonor kiválasztásánál nem elsődleges szempont a vércsoport. A beteg vércsoportja a transzplantációt követően megváltozik a donor vércsoportjára. Ha egy betegnek több választható donora van, előnyös a vércsoport-kompatibilis donort választani, mivel a vérkészítmény adása különben nehézségeket okozhat. (http://www.ovsz.hu)

Immunrendszer egészségtana

PPT

Blausen videók: 

 

 Feltétlenül nézzéetek meg - zseniális TedTalk!: