Az erdők aljnövényzete

Sziasztok!

... ott tartottunk, hogy megbeszeltük, milyen fák és cserjék találhatóak az hazai erdőkben.

Egy kis emlékeztető erdőalkotó fáink megoszlásáról:

A tölgyek mely fajairól tanultunk eddig?

LearningApps feladat - Tölgyerdő és bükkerdő összehasonlítása

 

Feladat: Értelmezd az alábbi ábrát

- válaszaidat írd egy külön dokumentumba és töltsd fel a házifeladat megfelelő mappájába a lecke végi kérdésekre adott válaszaiddal együtt! ü-

Hogyan változik

  • a  hőmérséklet,
  • a csapadék,
  • a talajvastagság és
  • az erdőövek magassághatára  az É-i és a D-i lejtőkön?

 

Gondolkodj! Miként alakul a a fény- és a páratartalom az erdő szintjeiben?

Megtanultuk, hogyan alakul a lombkorona- és a cserjeszint, lássuk a gyep- és mohasszintet, vagyis az erdők aljnövényzetét!

Rügyfakadástól lombhulásig a fák és cserjék levelein alig szűrődik át a napfény, igy a gyep- és mohaszinten hűvös van, és nedves a talaj.

Erdőink egyik legszebb növénye az erdei pajzsika. A talaj felett csak nagy, összetett leveleit találjuk. A levelek és a vékony, sötétbarna gyökerek a föld alatti szárból, a gyöktörzsből erednek. A benne raktározott tápanyagból a növény minden tavasszal újra kihajt. Évelő.

Virágtalan növény, spórákkal szaporodik, melyek a levelek fonákján lévő spóratartó tokokban képződnek, melyek éretten felpattannak és a spórák kiszóródnak.

Az erdei pajzsika és a képen látható rokonai  a Harasztok közé tartoznak - igazi gyökerük, száruk, levelük van, virágtalanok és spórákkal szaporodnak, szaporodásukhoz víz szükséges.

Legtöbbjük védett vagy szigorúan védett! A pajzsikának még a levelét se tépd le, mert ezzel visszaveted a fejlődését, csökkented szaporodási esélyét!!!

Lombhullató erdeink mohafajokban is gazdagok. Párnáikkal a tölgyesekben elsősorban a fák északi oldalán találkozunk, a fenyvesekben többségük a mohaszinten él.

Egy mohapárna számtalan apró növényből áll. Tesük felépítésa nagyon egyszerű. A talajhoz rögzítőfonalakkal kapaszkodnak. Tápanyagaikat kezdetleges szárukon és apró leveleiken keresztül veszik fel. Nyár elején a szár csúcsán spóratartó tok fejlődik, melyben spórák termelődnek.

Hazánkban több száz mohafaj él. Nincs igazi gyökerük, száruk, levelük. Virágtalanok és spórával szaporodnak. A mohák növénycsoportjába tartoznak.

Szerepük a hegyvidéki erdőben a legnagyobb. Talajhoz simuló párnáik a vizet magukba szívják, tárolják és folyamatosan párologtatják.

LearningApps  feladat - Mohanövényke felépítése

 

Házi feladat:

1. Meylek a harasztok és a mohák közös jellemzői?

2. Alkoss az új fogalmakból lexikont!

 

Jó munkát!