A házisertés, a juh és a kecske

A juh és a kecske

 

A szarvasmarha közeli rokonai a juh és a kecske. Növényevő, kérődző állatok. Kevéssé igényesek a táplálékuk minőségére, az egészen rövid füvet is képesek lerágni. Tejükből túrót, sajtot készítenek.

A juhok - másik nevük birka - vastag szőrzetét rendszeresen nyírják, melyből gyapjút készítenek.

Képtalálatok a következőre: kecske és juh

 

Keress rá: mi az a Racka? Bárány? Juhász? - írd a választ a füzetedbe!

A házisertés

Már az ősidőkben tudta az ember, hogy az erdők vaddisznójának húsa, szalonnája finom falat. Így közel 9000 évvel ezelőtt magához szelidítette. A tenyésztés során megváltozott az állatok alakja, mérete, nőtt a szaporasága, gyorsult a növekedés üteme.

Miről ismerhető fel?

Az erős, vaskos gerinces állat testét serteszerű, szőrös bőr borítja. Nagy, kúp alakú feje mozgékony, porcos túrókarimás ormányban végződik. Szeme kicsi, fülkagylói nagyra nőttek. Törzse hengeres, nyaka, farka, végtagjai rövidek. Lábain 4-4 ujj található. Az ujjhegyek végét - mint egy papucs - szaruból álló pata veszi körül és védi. Csak ujjhegye érinti a talajt. Az ilyen páros ujjü patás lábbal ingoványos talajon is biztonsággal mozog az állat.

Táplálkozása

A házisertés mindenevő. Táplálékának felkutatásában kitűnő szaglása és hallása segíti. Túrókarimás orrmányával valósággal felszántja a talajt és kiszed belőle minden ehetőt. Csaknem vízszintesen álló metszőfogai a növényi részek, férgek, bogarak felszedésére egyaránt alkalmas. Szemfogai - különösena hímeknél - jól fejlett kisebb-nagyobb agyarakká fejlődtek. Zápfogainak rágófelületés kisebb-nagyobb dudorok, gumók láthatók. Ezzekl a gumós záfogfelülettel a zöld növényi rész, a száraz szemestakarmány vagy hüs egyaránt felaprítható.

A házisertés mohón és sokat eszik. Táplálékát jól megrágja és a gyomrában, majd a beleiben megemészti.

Figyeld meg a képet! Melyek a kétféle fogazat hasonlóságai és különbségei?

Oldd meg az alábbi feladatot!

Szaporítása

A házisertés nőstényei, a kocák 7-8 hónapos korukban válnak ivaréretté. Ekkor viszik pároztatás céljából a hím állathoz, a kanhoz. A párzást követő megtermékenyítés után 4 hónappal 10-15 malacot ellik, melyek 1-1,5kg súllyal születnek. A kis állatok kezdetben csak anyatejet szopnak. Négy-hat hét után fokozatosan szoktatják őket a vegyes táplálkozásra. Az anyatejről leszoktatott, önállóan táplálkozó fiatal állatokat választási malacoknak hívják.

A csapatban élő állatok alkotják a kondát. Pásztorukat kondásnak vagy kanásznak hívják.

Hasznosítása

A házisertést elsősorban hüsáért tenyésztik, hüsát pedig értéke szerint osztályozzák. Testének azonban szinte minden részét felhasználják. Bőréből különböző bőrárut, csontjából enyvet, csontlisztet, sertéjéből ecsetet, kefét,kárpitos töltőanyagot készítenek. Egyes belső szerveit a gyógyszeripar hasznosítja. Trágyájával pedig a talaj termőképességét javítják.

Mostmár ki tudod tölteni a szövegben a hiányzó szavakat!
A helyesen kitöltött szöveget másold le a füzetedbe!

 

Házi feladat:
1. Ki az a mangalica? - a választ írd a füzetedbe!
2. Írj 3db teszt kérdést, melyet szívesen látnál a dolgozatban, add meg hozzá a négyféle válaszlehetőséget és jelöld be a helyes választ/válaszokat!
pl.
Hogyan nevezzük a házisertés szaglószervét?
A. Malac orr
B. Túrókarimás ormány - helyes
C. Sertés orr
D. Porcos orrmány

Jó munkát!