Állattenyésztés, állattartás

Állattenyésztés, állattartás

 

A gazdasági hasznot hajtó háziállatainkat haszonállatoknak nevezzük. A mai háziállatok, köztük a haszonállatok testfelépítése, mérete, szinte valamennyi tulajdonsága több ezer éves tenyésztés eredménye.

 img_20200402_062051.jpg

A tenyésztés során az ember kiválogatja azokat az egyedeket, amelyek tulajdonságait a legkedvezőbbnek tartja. Ezeket szaporítja, és utódaikat tenyészti tovább. Például a kutyát kezdetben nyájak terelésére, őrzésére és más védelmi feladatok ellátására használták. Az egészen más tulajdonságokkal rendelkező vadászkutyákat és a kis testű házi kedvenceket csak jóval később tenyésztették ki. A tenyésztés eredményeként a haszonállatoknak is nagyon sok fajtájuk alakult ki, különböző előnyös tulajdonságokkal.

Hűséges társunk, a kutya

Előként, több mint tízezer éve került az ember szolgálatába a kutya őse. Az azóta eltelt idő alatt lett az ember és a hajdani ős - valószínűleg a farkas - laza kapcolatából az ember utasításait értő és követő, hűséges társ.

- Testfelépítése: 

Testét kívül szőrös bőr fedi, belül csontos váz támasztja, szilárdítja. A csontváz tengelye a, mely a koponyától a farokig húzódik. Vázrendszere alapján a kutya gerinces állat, teste öt testtájra tagolható.

Feladat: az alábbi ábrán nevezd meg a kutya öt testtáját, valamint a csontváz részeit! 
Írd le a füzetedbe a testtájak nevét!
kutya_felepitese.jpg

A kutyákat ujjonjáróknak nevezzük, mert mozgáskor csak az ujjaik érintik a talajt. Hosszú végtagjaik végén a mellső lábkon 5, a hátsón 4 ujj található, melyek fejlett karmokban végződnek.

- Táplálkozása

Fő tápláléka a hús. A táplálék megszerzéséhez és felaprításához fogazata tökéletesen alkalmazkodott. 

Feladat: figyeld meg az alábbi ábrát!
kutya_fogazata_abra.jpg
Nevezd meg az ábrán látható fogtípusokat! Írj a fogtípusok mellé 1-1 jellemző tulajdonságot! - megoldáaidat írd a füzetedbe!
Egészítsd ki rajzzal és a rágófelület megnevezésével a kinagyított zápfogat a füzetedbe!
kutya_fogazata.jpg

Az ilyen fogazat neve: ragadozó fogazat.

A kutyát táplálékának megszerzésében kitűnő szaglása és hallása segíti. Ragadozó életmódjához a kíváló érzékszerveken kívül izmos, erős testre és gyors mozgásra is szüksége van.

Az állattartás szabályai

A háziállatokat az ember megszelidítette, tulajdonságait megváltoztatta, ezzel alkalmatlanná tette például az önálló táplálékszerzésre vagy a ragadozók elleni védekezésre. Ezért az ember kötelessége, hogy gondoskodjon állatai elhelyezéséről, tisztántartásáról, táplálásáról, védelméről.

Az állattartás szabályait az állatvédelmi törvény írja elő.

Feladat: keress rá az állatvédelmi törvényre és tanulmányozd (vannak benne hosszú, bonyolult mondatok, amiktől ne ijedj meg, a lényeget érteni fogod!) Írj le 1-2 fontos szabályt a füzetedbe maximum 1-2 mondatban.
Keress rá a magyar kutyafajtákra - összesen kilencet fogsz találni. Van -e közöttük számodra új, vagy már mindegyiket ismerted?
Fogalmazd meg a füzetedben egy mondatban, hogy mi a különbség a háziasítás és a tenyésztés között?