Az időjárás

Az időjárás - A levegő felmelegedése

 

idojaras.jpg

Ebben a fejezetben a földfelszínt körülölelő levegőburok, a légkör jelenségeivel ismerkedünk meg. Választ kapunk arra, hogyan keletkeznek a felhők, mikor hullik az eső, és mikor a hó, milyen pusztításokat képes végezni a szél. Frissen szerzett tudásod birtokában akár magad is megpróbálkozhatsz az időjárás megfigyelésével és előrejelzésével. A légkör tulajdonságait sok szempontból vizsgálhatjuk. Leggyakrabban a levegő hőmérsékletét mérjük. A hőmérséklet értéke mellett azt is megállapíthatjuk, hogy mennyi napsugárzás érte a felszínt. Könnyen megfigyelhetjük, hogy esik-e az eső, van-e csapadék. Legegyszerűbben a falevelek mozgásából következtethetünk arra, fúj-e a szél. A légkör felsorolt tulajdonságai percről percre, óráról órára folyamatosan változnak. 

Időjárás-jelentés- Budapest

 

Feladat - füzetbe leírni:

A légkör tulajdonságainak folyamatos változását időjárásnak nevezzük. A hőmérséklet, a napsugárzás, a szél, a csapadék az időjárási elemek

Feladat - füzetbe leírni:
A légkörrel foglalkozó tudomány a meteorológia. A meteorológusok az időjárási elemek pillanatnyi állapotából, változásából következtetnek arra, hogy milyen idő várható. Ennek alapján készítik el az időjárási előrejelzéseket.

Az időjárás legfőbb mozgatója a Nap. Fényét és melegét a napsugárzás szállítja a Földre. A napsugarak csak derült égbolt esetén jutnak el akadálytalanul a bolygónk felszínére.

Tanulmányozd az alábbi ábrát:
A napsugárzás keresztülhalad a légkörön, és először a földfelszínt melegíti fel. A felmelegedett felszín az elnyelt hő egy részét kisugározza, átadja a fölötte elhelyezkedő levegőrétegnek.
A hőáramlás során a magasabb hőmérsékletű levegő felfelé áramlik, helyére hidegebb levegő kerül. A levegő a földfelszín közelében tehát fokozatosan, alulról melegszik fel.
A domborzat is begfolyásolja a levegő felmelegedését! Figyeld meg az alábbi ábrán, hogy hogyan!
A levegő felmelegedését több tényező is befolyásolja. Hazánkban a sok napsütést igénylő növényeket a hegyek déli oldalára ültetik. A déli lejtőkön ugyanis nagyobb szögben érik a napsugarak a föld felszínét, ezért jobban melegítenek. Tehát a domborzat is befolyásolja a levegő felmelegedését.

 

Ha derült időben, fehér, hófödte tájon járunk, alig tudjuk kinyitni a szemünket, annyira vakít a szikrázó fény. A napsugarak nagy része nem melegíti föl a hóval borított felszínt, hanem azonnal visszaverődik róla.

A sötét felületek ezzel szemben elnyelik a napsugarak jelentős részét, ezért erősen felmelegednek. Ezzel magyarázható, miért égeti talpunkat nyáron a sötét aszfalt, és miért annyira meleg fölötte a levegő is. A levegő felmelegedése tehát függ a földfelszín színétől is.

A Nap erejét sok háztartásban hasznosítják. A háztetőkre szerelt berendezések segítségével a napos időszakokban ősszel és tavasszal akár a lakás fűtése is megoldható. Ezeket a szerkezeteket leggyakrabban a fürdéshez, mosogatáshoz szükséges meleg víz előállítására alkalmazzák. A napelemekben a Napból érkező sugárzás áram termelésére fordítódik.

 

AZ ÜVEGHÁZHATÁS

 


Sokszor tapasztaljuk, hogy derült, szélcsendes éjszaka után igen hűvösek a reggelek. Ha azonban felhős az éjszakai égbolt, akkor enyhébb reggelre ébredünk. A levegőben lévő vízgőz ugyanis nem engedi megszökni a felszín által kisugárzott hőt, hanem visszaveri. Hasonló szerepet tölt be, mint az üvegház fala, amely megakadályozza, hogy kiszökjön a meleg. Ezért nevezik a légkör e jellemző tulajdonságát üvegházhatásnak

Füzetbe - ha van kedved, rajzolj is!:
Az üvegházhatásért a levegőben lévő szén-dioxid is felelős. Ez a gáz a tüzelő- és üzemanyagok elégetésekor nagy mennyiségben kerül a légkörbe. A jelenlegi mérések szerint gyors ütemben nő a levegő szén-dioxid-tartalma, ami a növekedő üvegházhatás miatt jelentősen emelheti a Föld átlaghőmérsékletét.

ÚJ FOGALMAK

légkör, időjárás, időjárási elemek, üvegházhatás

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS - füzetbe!

A napsugarak először a földfelszínt melegítik föl. A felszín által kisugárzott hő pedig áramlásba hozza, felmelegíti a levegőt. A felszín fölmelegedését befolyásolja a domborzat és a felület színe is. A levegő vízgőz- és szén-dioxid-tartalma gátolja a felszín által kisugárzott hő távozását a légkörből, ezt nevezzük üvegházhatásnak. A napsugárzás erejét már sokféleképpen hasznosíthatjuk a mindennapi életben.