Az időjárás - A levegő hőmérsékletének változása

A levegő hőmérsékletének változása

 

Új fogalmak, amikről ma beszélni fogunk:

  • Napi középhőmérséklet: az egy nap alatt mért hőmérsékleti értékek átlaga.
  • Napi hőingadozás: a  nap során mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklet különbsége.
  • Havi középhőmérésklet:  a napi középhőmérsékletek  összegét elosztják a hónap napjainak számával
  • Évi középhőmérsékleta  havi középhőmérsékletek átlaga 
  • Évi közepes hőingadozás: a legmelegebb és a leghidegebb hónap középhőmérsékletének különbsége

 

Figyeld meg az alábbi ábrát - mely a hőmérséklet napi járását mutatja

Az időjárás-jelentések egyik legfontosabb adata, hogy milyen hőmérséklet várható a következő órákban, napokban. A hőmérséklet ebben az esetben a levegő hőmérsékletét jelenti Celsius-fokban (°C).

A nap során a hőmérséklet folyamatosan változik. Napfelkelte után rendszerint emelkedni kezd, kora délután a legmagasabb az értéke, majd lassan csökken. A lehűlés egészen a következő hajnalig tart, amikor a napfelkeltével ismét fölfelé kezd kúszni a hőmérő higanyszála.

 

A megfigyelőállomásokon naponta négyszer, 1, 7, 13 és 19 órakor olvassák le a hőmérőket. Egy áprilisi napon a következő értékeket mérték:

Példák: 1 órakor 7 órakor 13 órakor 19 órakor
1. -1 ℃ 2 ℃ 11  ℃ 4  ℃
2. 4  ℃ 10  ℃ 22  ℃
3. 12℃ 26℃ 33℃ 25℃
4. - 7℃ - 5℃ 0℃ - 3℃
5. 8℃ 15℃ 26℃ 18℃

Adjuk össze a mért hőmérsékleti értékeket, majd az összeget osszuk el a mérések számával! Ezzel meghatározzuk a napi középhőmérsékletet.

13. A napi középhőmérséklet kiszámítása from Táncsics Labor on Vimeo.

A mért adatokból azt is kiszámolhatjuk, hány °C volt a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet között. Így megkapjuk a napi hőingadozást.

Töltsd ki a táblázatot, figyelj, mert van, ami nem illik a táblázatba!

Számoljunk havi középhőmérsékletet! 

Az alábbi linken megnézhetjük Budapest időjárásának múlt beli adatait, valamint a jelenlegi időjárást és előrejelzést: AccuWeather Budapest -  2020. Március - napi középhőmérséklet, Budapest

 

A megfigyelőállomásokon a hónap minden egyes napján kiszámolják a napi középhőmérsékletet.

Az alábbi táblázatban Budapest 2013-as havi középhőmérsékleti értékeit láthatod:

Hónap Jan. Febr. Márc. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szept. Okt. Nov. Dec.
-2 0 5 10 16 19 21 20 16 10 4 0

Számold ki az - évi középhőmérsékletet és az évi közepes hőingást!

A megfigyelőállomásokon a levegő hőmérsékletét 1,5-2 m ma­gasságban elhelyezett hőmérőkkel, árnyékban mérik.

Az eddigiek alapján tudjuk, hogy a talaj közelében egészen más hőmérsékletet mérhetünk a földfelszín felmelegedése miatt.

Tapasztalatból azt is tudjuk, hogy a hegyvidéken általában hűvösebb van, mint az alföldön. A légkör hőmérséklete a magassággal is változik. Minél feljebb haladunk a légkörben, annál alacsonyabb a hőmérséklet  

A levegő hőmérsékletének változása a gazdasági élet szinte minden területén érezteti hatását. Épületeink hőszigetelése fontos, így télen kevesebbet kell költeni a fűtésre, a nyári forróságot pedig csak később veszik át az épület falai.

A termesztett növények közül csak azok honosodtak meg hazánkban, amelyek számára a növekedés időszakában biztosított a megfelelő hőmennyiség. Az ország különböző tájai az eltérő évi középhőmérséklet miatt más-más növény termesztéséről váltak híressé.

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS - másold le a füzetedbe!

A hőmérséklet változásában napi és évi szabályszerűségeket figyelhetünk meg. Egy adott időszak (nap, hónap, év) jellemzésére jól használható a középhőmérséklet, a napi és az évi közepes hőingadozás. A légkör hőmérséklete változik a magassággal. A légkör felsőbb rétegeiben egyre alacsonyabb a hőmérséklet.

Feladat - füzetbe:
A hétvégén napközben mérd meg óránként a levegő hőmérsékletét! A hőmérőt 1,5-2 m magasságba helyezd el egy olyan helyen, ahol nem éri közvetlen napsütés. Jegyezd föl az adatokat, és ábrázold grafikonon az eredményt! - éjjel emiatt ne maradj ébren!