Az időjárás - A szél

A szél

ÚJ FOGALMAK

  • légnyomás: a levegő súlya, a földfelszín egységnyi felületére eső levegőoszlop nyomása
  • szél:  a levegő földfelszínnel párhuzamos áramlása
  • szélcsend: a fák levelei nem mozdulnak
  • szellő: a fák levelei megmozdulnak
  • viharos szél: a gyengébb fákat eltöri
  • orkán: erdőket tarol le
  • szélerőmű: a szél energiáját elektromos árammá alakító berendezés

 

A körülöttünk lévő levegő nyomása, a légnyomás nem állandó.

De mi az a légnyomás? - a videóban megtalálod a választ :)

 

A légnyomás változása akkor lehet jelentős, ha erős lehűléssel vagy felmelegedéssel járó időváltozás történik. A levegő hőmérsékletének változásával módosul a légnyomás is. A felmelegedést és a lehűlést pedig levegőáramlás, szél kíséri.

Szellőztetni szeretnél, ezért kinyitod a meleg szoba ablakát. Mi történik? Beáramlik a hideg a levegő, miközben felfrissül a szoba. Végeredményben kis szelet gerjesztettél, mely a hideg udvarról a meleg szobába áramlott. A szél keletkezésének alapvető feltétele két terület hőmérsékletének különbsége, s az ebből következő levegő mozgása. A könnyebb, melegebb levegő felemelkedik, s helyére nehezebb, hűvösebb levegő áramlik. S ez a szél. A természetben adottak a feltételek a szél keletkezéséhez, hiszen a földfelszín különböző helyei eltérő módon melegszenek fel. Biztosan te is észrevetted már, hogy egy meleg nyári napon a tóparti homok vagy szikla gyorsabban és jobban melegszik fel, mint a tó vize. A hőmérsékletkülönbségből adódóan a levegő mozgásba indul, felemelkedik, illetve lesüllyed, s el kezd fújni a szél. A szél tehát nem más, mint a levegő földfelszínnel párhuzamos áramlása.

A hőmérsékleti különbségek miatt a levegő tehát állandóan áramlik.

A jelenség a légkörben is megfigyelhető. A szárazföld könnyebben melegszik fel, így fölötte magasabb a levegő hőmérséklete is. A talajhoz közeli meleg levegő fölemelkedik, a légnyomás csökken. A víz nehezebben melegszik fel, és a fölötte lévő hidegebb levegő a szárazföld felé, a meleg levegő helyére áramlik. A légáramlást a hőmérsékleti különbségek hozzák létre.

Minden szélnek olyan nevet adunk, amelyik égtáj felől fúj. Hazánk területén az északnyugat felől érkező, északnyugati szelek gyakoriak .

A szeleket irányukon kívül erősségükkel is jellemezzük. A szélerősségen azt értjük, hogy a vízszintesen mozgó levegő milyen gyorsan halad a felszín fölött. A pontos érték megállapításához műszereket használnak, de egyszerűbben is jellemezhetjük a légáramlást.

Ha szélcsend van, a füst egyenesen száll fölfelé. A szellő már megrezegteti a faleveleket, a szél pedig felborzolja az állóvizek felszínét. A viharos szél letöri a vékonyabb ágakat, a pusztító orkán pedig kárt okoz a háztetőkben is.

A szél erejét régóta kihasználja az ember. Régen a gabonaszemeket megőrlő súlyos malomkereket a szélkerékbe kapaszkodó légáramlás hajtotta. Mára a szélenergiát leginkább áramtermelésre használják. A szélerőművekben a tornyokra szerelt lapátok forgó mozgását egy berendezés árammá alakítja. Ezzel háztartások, települések és üzemek számára olcsó és környezetbarát energiaellátás biztosítható.

 Így működik a szélerőmű - a képek alapján is meg tudod érteni! :)

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS - Másold le a füzetedbe!

A levegő nyomása, a légnyomás nem állandó. A különböző légnyomású területek között légáramlás, szél keletkezik. A szeleket irányukkal és erősségükkel jellemezzük. A szél az ember számára fontos és környezetet kímélő erőforrás.

Feladatok:
Nézzetek utána és írjátok le a füzetetekbe - Mi az orkán, a tornádó, a hurrikán, a ciklon és a tájfun?

Vizipók Csodapók - akiről az órán beszéltünk...

a légnadrágjában:

Légnadrág, kristálypalota és rengeteg bogár - comment:com

a kristály-palotájában (levegőbuborékokkal töltött víz alatti hálójában): 

a valóságban - Búvárpók:

A fürdőszobák rémei - Blikk Rúzs